گوشیهای هوشمند، دستگاههای قدرتمندی هستند که با قابلیتهایشان، انجام بسیاری از کارهای روزمره را برای ما آسان کردهاند. همه ما در طول روز، چندین و چند ساعت را به کار با گوشیهای هوشمند خود اختصاص میدهیم. گوشی هوشمند دیگر فقط یک وسیله ارتباطی نیست و از آن برای سرگرمی و پیشبردن امور کاری نیز استفاده میکنیم.
مانند هر وسیله الکترونیکی دیگر، گوشیهای هوشمند نیز ممکن است با مشکل داغ شدن بیش از حد مواجه شوند. عملکرد وسایل الکترونیکی در حالت عادی با تولید گرما همراه است، بنابراین مقداری گرم شدن در گوشیهای هوشمند، امری طبیعیست. اما گاهی پیش میآید که حس میکنید گوشی شما، از خود گرمای شدیدی ساطع میکند و حتی ممکن است نتوانید آن را از شدت گرما، در دست بگیرید!
یکی از دلایلی که مراجعه مشتریان برای تعمیر گوشی، داغ کردن گوشی موبایل است. در این مطلب از آکاموند قصد داریم به علت داغ شدن گوشی و راههای جلوگیری از این مشکل و رفع آن بپردازیم.
آیا گرم شدن گوشی یک مسئله عادی است؟
اگر احساس کردید که پس از چند دقیقه صحبت کردن با گوشی هوشمند یا استفاده از یک اپلیکیشن، گوشی شما مقداری گرم شده، نباید احساس نگرانی کنید. تمامی وسایل الکترونیکی در حین کار، از خودشان گرما تولید میکنند. در همه این دستگاهها نیز از شگردهایی برای تنظیم دما استفاده میشود تا مشکلات مربوط به داغ شدن بیش از حد، گریبانگیر دستگاه نشود.
گوشی هوشمند، مجهز به اجزایی مانند صفحه نمایش، دوربین، پردازنده و باتری است که عملکرد همه آنها با تولید گرما همراه است. در کامپیوترها، برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد، از فن استفاده میشود. اما ابعاد کوچک گوشی هوشمند، این اجازه را نمیدهد تا درون آنها فن تعبیه شود.
برای همین، در گوشیهای هوشمند، یک لایه مخصوص روی مدار چسبانده میشود و وجود این لایه، به انتقال حرارت کمک میکند. این ترفند انتقال حرارت، در بیشتر مواقع به خوبی کار میکند و از داغ کردن بیش از حد گوشی جلوگیری میشود.
این مقاله را از دست ندهید: دلایل داغ شدن گوشی آیفون
دمای گوشی به چه عواملی بستگی دارد؟
باید بدانید که دمای گوشی هوشمند، بستگی به میزان و نحوه استفاده از آن و همچنین دمای محیط دارد. زمانی که از گوشی استفاده نمیکنید یا کارهای سبک مانند وبگردی را با آن انجام میدهید، دمای آن باید حدود ۳۰ درجه سانتیگراد باشد. اما زمانی که با گوشی خود، فعالیتهایی مانند بازی کردن، تماشای ویدیو به صورت آنلاین یا گرفتن تعداد زیادی عکس را انجام میدهید، دمای آن میتواند تا ۴۰ درجه سانتیگراد و حتی بالاتر نیز برود.
چه زمانی باید نگران داغ شدن گوشی باشیم؟
تشخیص داغ شدن گوشی تنها با لمس کردن آن، به سادگی میسر نیست. مشاهده بعضی از نشانهها، یعنی این که گوشی شما احتمالاً بیش از حد داغ شده و باید علت داغ شدن گوشی را پیدا کرده و آن را رفع کنید. این نشانهها عبارتاند از:
- داغ شدن بیش از حد صفحه نمایش، به حدی که نتوانید به آن دست بزنید.
- هنگ کردن گوشی.
- مشاهده پیغامی مبنی بر داغ شدن بیش از حد گوشی روی صفحه نمایش.
- افت سرعت شارژ یا حتی شارژ نشدن گوشی.
- افت میزان روشنایی صفحه نمایش یا سیاه شدن.
- کار نکردن فلاش دوربین.
- کرش کردن اپلیکیشنها یا درست کار نکردن آنها.
مشاهده این نشانهها، احتمالاً به دلیل داغ شدن بیش از حد گوشی است و باید منشأ گرما را پیدا کرده و مشکل را برای جلوگیری از آسیب رسیدن به گوشی، رفع کنید.
بیشتر بخوانید: راهکاری برای شارژ نشدن گوشی
مهمترین دلایل داغ شدن گوشی – معرفی ۸ دلیل داغ شدن گوشی
گرم شدن بیش از حد گوشی، میتواند دلایل متعددی داشته باشد. در ادامه این مطلب، ۸ دلیل مهم داغ شدن گوشی را مطالعه خواهید کرد.
۱. گرم بودن محیط یا در معرض نور مستقیم خورشید قرار داشتن
اگر گوشی خود را در فصل تابستان درون خودرو جا بگذارید، تابش مستقیم نور فرابنفش خورشید، به سرعت آن را داغ خواهد کرد. این نوع از داغ شدن گوشی، میتواند منجر به ایجاد مشکلات جدی برای آن شود. تابش مستقیم نور خورشید، میتواند باعث آسیب رسیدن به اجزای داخلی، کاهش عمر باتری، کاهش عملکرد و حتی شکستن یا ترک برداشتن صفحه نمایش شود.
بنابراین دقت کنید که گوشی خود را در چه مکانی و در چه دمایی قرار میدهید. اگر گوشی شما در معرض تابش مستقیم نور خورشید بوده است، آن را در یک مکان سرد و تاریک قرار دهید تا دمای آن پایین بیاید.
۲. استفاده شدید از قدرت پردازشی یا صفحه نمایش
اگر گوشی شما در معرض تابش مستقیم نور خورشید نبوده اما همچنان داغ است، احتمالاً علت داغ شدن گوشی به درگیر بودن بیش از حد پردازنده یا روشن بودن صفحه نمایش برای مدتی طولانی برمیگردد. این مشکل، در حالتهایی که از گوشی به یکی از صورتهای زیر استفاده کنید، رخ میدهد:
- از تعداد زیادی برنامه به صورت همزمان استفاده کرده باشید.
- برای مدتی طولانی مشغول بازی کردن با گوشی بودهاید.
- برای مدتی طولانی به تماشای ویدیو به صورت آنلاین مشغول بودهاید.
- از گوشی خود در حالتی که نور صفحه نمایش در بالاترین حد ممکن است استفاده کردهاید.
- با استفاده از وای فای یا بلوتوث به یک دستگاه متصل شدهاید و برای مدتی طولانی از آن استفاده کردهاید.
- تعداد زیادی عکس و فیلم با استفاده از دوربین گوشی گرفتهاید.
داغ شدن گوشی به این علت، معمولاً به ایجاد یک مشکل جدی برای آن منجر نخواهد شد. تنها کافی است که گوشی خود را برای مدتی کنار بگذارید تا خنک شود. در این صورت، دمای گوشی بسیار سریع پایین خواهد آمد.
۳. آلوده شدن گوشی به بدافزار
اگر گوشی شما بدون هیچ دلیل موجهی، مانند قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید یا استفاده طولانی مدت، داغ میشود، احتمال دارد که به یک بدافزار آلوده شده باشد. برای مثال، اگر مشاهده میکنید که گوشی شما در زمانی که از آن استفاده نمیکنید (مثلاً وقتی که درون جیب شماست!) داغ میشود، با احتمال زیاد یک بدافزار، در حال استفاده بیش از حد از منابع پردازشی گوشی است.
کامپیوترها و لپتاپها تنها دستگاههایی نیستند که احتمال آلودگی آنها به ویروس و بدافزار وجود دارد و گوشیهای هوشمند هم ممکن است با این مشکل مواجه شوند. بعضی از بدافزارها، شروع به درگیر کردن منابع پردازشی کامپیوتر یا گوشی میکنند تا این دستگاهها از حداکثر توان خود استفاده کرده و در نهایت خاموش شوند.
بنابراین، اجرای پیوسته اپلیکیشنها، ویجتها یا انجام پردازشهای مضر در پسزمینه توسط بدافزار، میتواند علت داغ شدن گوشی باشد. برای جلوگیری از آلودگی گوشی به بدافزار، همواره اپلیکیشنها و بازیهای مورد نیاز خود را از منابع معتبر مانند گوگل پلی دانلود و نصب کنید. همچنین نصب آنتیویروس نیز میتواند امنیت گوشی شما را تا حد زیادی در برابر فایلها و نرمافزارهای مخرب، تأمین کند.
این مقاله هم ممکن است به کار شما بیاید: علت کند شدن گوشی
۴. خراب بودن تجهیزات شارژ گوشی
گاهی مشاهده میکنید که گوشی شما، در هنگام شارژ شدن نیز بیش از حد داغ میشود. داغ شدن گوشی هنگام شارژ، میتواند به علت خرابی تجهیزات مؤثر در فرآیند شارژ مانند پورت شارژ، باتری، کابل شارژ یا آداپتور باشد.
خراب بودن این تجهیزات، باعث میشود تا روند شارژ گوشی به خوبی پیش نرود و گوشی بیش از حد داغ کند. برای این که مطمئن شوید داغ شدن گوشی، مربوط به خرابی این تجهیزات است، ابتدا گوشی را با یک کابل یا آداپتور سالم شارژ کنید. اگر مشکل داغ شدن گوشی رفع شد، یعنی این که کابل یا آداپتور، مشکل دارند و باید به فکر جایگزینی یکی یا هردوی آنها باشید.
اگر مشکل با یک کابل و آداپتور سالم نیز حل نشد، ممکن است باتری یا پورت شارژ، خراب شده باشند. برای تست باتری و پورت شارژ، به تعمیرکار ماهر مراجعه کنید تا پورت را در صورت خرابی تعمیر یا جایگزین کند. همچنین اگر عمر باتری نیز تمام شده باشد، باید باتری را با یک باتری نو جایگزین کنید.
با رعایت بعضی از موارد هنگام استفاده و نیز در حین شارژ گوشی، میتوان عمر تجهیزات شارژ گوشی را افزایش داد. برای جلوگیری از خرابی تجهیزات شارژ گوشی، همواره موارد زیر را رعایت کنید تا خرابی آنها تبدیل به علت داغ شدن گوشی هنگام شارژ نشود:
- همیشه از کابل و آداپتور اصلی گوشی استفاده کنید.
- با پورتهای گوشی و آداپتور با احتیاط برخورد کنید و آن را تحت فشار قرار ندهید.
- از پیچیدن و خم کردن کابل شارژ خودداری کنید.
- سعی کنید شارژ گوشی همواره کمتر از ۲۰ درصد و بیشتر از ۸۰ درصد نشود.
- اجازه ندهید تا گوشی از شب تا صبح به شارژر متصل بماند.
- از انجام کارهای سنگین نظیر بازی کردن یا تماشای ویدیو به صورت آنلاین در حین شارژ گوشی، خودداری کنید.
بیشتر گوشیهای امروزی، دارای باتری غیرقابل تعویض هستند و برای تعویض باتری، باید با صرف هزینه زیاد، باز شوند. بنابراین این نکات را رعایت کنید تا هم از داغ شدن گوشی جلوگیری کنید و هم از هزینههای اضافی تعمیر در امان بمانید.
بد نیست نگاهی به این مطلب بیندازید: تعمیر هندزفری خراب
۵. وجود نرم افزارهای باگ دار
گاهی با انجام بروزرسانی اپلیکیشن یا سیستمعامل، مشاهده میشود که گوشی، بیش از حد داغ میکند. اگر تا قبل از انجام بروزرسانی سیستمعامل یا اپلیکیشنها، گوشی در دمای عادی کار میکرده و پس از انجام بروزرسانی با داغ شدن غیرعادی مواجه شدهاید، ممکن است دلیل داغ شدن گوشی، وجود باگ در نسخه جدید یک نرمافزار یا سیستمعامل باشد.
همواره اپلیکیشنهای خود را از منابع معتبری که سازنده آن معرفی کرده دانلود کنید و به اطلاعرسانیهایی که سازنده اپلیکیشن یا موبایل برای انجام بروزرسانی منتشر میکند نیز توجه کنید. معمولاً این مشکل با عرضه نسخه جدید و بدون باگ، حل میشود.
۶. استفاده از قابهای ضخیم و غیراستاندارد
همواره توصیه میشود که با نصب قاب روی گوشی، از شکستن آن در هنگام برخورد با زمین یا وارد شدن ضربه، جلوگیری شود. قابهای بسیار ضخیمی وجود دارند که به خوبی از گوشی شما در برابر ضربه محافظت میکنند. اما همین قابها میتوانند به علت داغ شدن گوشی هنگام شارژ تبدیل شوند.
این قابهای پلاستیکی و ضخیم، به عنوان عایق گرما عمل میکنند و از انتقال حرارت تولید شده توسط گوشی، جلوگیری میکنند. در صورت استفاده از این قابها، به هیچ وجه گوشی خود را در معرض نور مستقیم خورشید رها نکنید. همچنین هنگام شارژ شدن گوشی نیز، قاب را از آن جدا کنید تا حرارت تولید شده توسط فرآیند شارژ، به خوبی منتقل شود.
عامل دیگری که میتواند باعث داغ کردن بیش از حد گوشی شود، استفاده از قابهای غیراستاندارد و ناسازگار با مدل گوشی است. در گوشهوکنار هر گوشی، منافذی برای ردوبدل شدن هوا وجود دارد. باید قابی را برای گوشی خود انتخاب کنید که این منافذ و سایر پورتها را نپوشاند. نصب قاب غیراستاندارد و پوشاندن منافذ و پورتها، باعث میشود تا گوشی شما به سرعت در حین استفاده یا شارژ شدن، داغ شود.
همچنین بخوانید: دلایل از کار افتادن تاچ گوشی
۷. وارد شدن ضربه به گوشی و خراب شدن تجهیزات داخلی
خراب شدن تجهیزات داخلی مانند باتری، میتواند دلیل داغ کردن گوشی باشد. بعضی از گوشیهای امروزی، مجهز به سیستمهای پیشرفته انتقال حرارت و دفع گرما هستند و در صورت وارد شدن ضربه به گوشی یا افتادن آن از دست، این سیستم آسیب دیده و دیگر به خوبی وظیفه خود را انجام نخواهد داد.
سعی کنید با نصب گلس و قاب، از گوشی خود در برابر ضربه محافظت کنید. همچنین در صورت تمایل به خرید گوشی دست دوم نیز، سعی کنید آن را از فروشنده معتبر خریداری کنید تا سالم بودن گوشی و این که ضربه سختی به آن وارد نشده باشد را تضمین کند.
۸. قدیمی بودن گوشی
آخرین موردی که میخواهیم به عنوان علت داغ شدن گوشی معرفی کنیم، قدیمی بودن مدل گوشی و ضعیف بودن سختافزار آن است. با گذشت زمان، اجزایی مانند پردازنده، نمیتوانند مانند قبل وظیفه خود را انجام دهند. همچنین با گذشت زمان، موادی که به عنوان انتقالدهنده حرارت روی مدار نصب میشود، از بین میروند و در نتیجه، روند انتقال حرارت با مشکل مواجه خواهد شد.
از طرفی، ممکن است اپلیکیشنها و بازیهای امروزی به منابع سختافزاری بیشتری برای اجرا شدن نیاز داشته باشند. گوشیهای قدیمی نمیتوانند پاسخگوی اجرای این برنامهها باشند و فشار زیادی را برای اجرای صحیح این برنامهها تحمل میکنند. در صورتی که از یک گوشی قدیمی استفاده میکنید، سعی کنید از نسخههای سبک اپلیکیشنها یا نسخه وب آنها استفاده کنید تا فشار کمتری به سختافزار گوشی وارد شود.
بیشتر بخوانید: تست سلامت باتری سامسونگ
بهترین کارهایی که میتوان موقع داغ شدن گوشی انجام داد
دور کردن گوشی از منبع گرما و نور مستقیم خورشید، نکتهای است که همواره باید مدنظر قرار دهید. اما در کنار آن در صورت مواجه شدن با داغی گوشی، انجام کارهای زیر به پایین آوردن دمای آن کمک میکند:
- جدا کردن قاب گوشی.
- قرار دادن گوشی در حالت پرواز (Airplane Mode) برای قطع تمامی اتصالات اعم از وای فای و بلوتوث.
- حذف دسترسیهای غیرضروری بعضی از اپلیکیشنها به موقعیت مکانی یا خاموش کردن موقعیت مکانی به صورت کامل.
- بهروزرسانی سیستمعامل و عدم استفاده از نسخههای قدیمی.
- استفاده از کابل و آداپتور اصلی گوشی.
رعایت این نکات، از داغ شدن گوشی جلوگیری کرده یا در صورت داغ کردن، به پایین آوردن دمای آن کمک میکند.
سخن آخر
در این مطلب از آکاموند ، به علت داغ شدن گوشی اشاره کردیم و مهمترین کارهایی که میتوانید با انجام آنها از این مشکل جلوگیری کنید را نیز معرفی کردیم. گوشی یک وسیله الکترونیکی است و عملکرد آن مانند هر وسیله الکترونیکی دیگری، با تولید گرما همراه است. اما در صورت داغ شدن بیش از حد آن، باید به فکر پیدا کردن دلیل داغ شدن و رفع آن باشید تا به گوشی شما آسیب نرسد. با اتخاذ راهکارهای معرفی شده در این مطلب، از داغ کردن گوشی جلوگیری خواهید کرد.
سوالات متداول
چگونه از داغ شدن گوشی جلوگیری کنیم؟
با رعایت نکاتی چون استفاده از کابل و آداپتور اصلی گوشی، عدم استفاده سنگین از گوشی در حین شارژ، جدا کردن قاب گوشی در حین شارژ و... از داغ شدن گوشی جلوگیری کنید.
بدون دیدگاه